Praha 2013

11.12.2013 19:07

Dny důvěry se už v České republice staly tradicí, která byla zahájena v roce 2007 setkáním ve Zlíně. V roce 2009 se Dny důvěry konaly v Brně a o dva roky později v Olomouci. Letos mladí lidé ve věku 15–35 let přijeli do Prahy, kde se 15.–17. listopadu uskutečnily Dny důvěry 2013. 

Dny důvěry v Praze připravovali už od března 2013 ve spolupráci s bratry z Taizé mladí lidé z různých církví.

Spiritualita Taizé se mi velmi líbí svým ekumenickým charakterem. V organizačním týmu byli už od první přípravné schůzky lidé z různých denominací. Kromě katolíků, evangelíků a husitů se do příprav zapojili i lidé ze starokatolické a pravoslavné církve.
Pokud se mladí Pražané dnes v církvi angažují, je to povětšinou jen v rámci vlastní farnosti či sboru, nebo nanejvýš přijdou jednou za rok na ekumenickou bohoslužbu. Nyní jsme však měli možnost a chuť dělat něco velmi konkrétního společně, bez předsudků, a z toho jsem měl velkou radost.

Dominik

Mezi úkoly organizačního týmu patřilo nalezení rodin, které by mohly účastníky na víkend ubytovat. Ubytovat u sebe cizí lidi a naopak nechat se ubytovat u někoho, koho neznáme, vyžaduje od obou stran velkou důvěru, která dala celému setkání i název. A jsou to často zážitky pohostinnosti, na které se nejvíc vzpomíná.

Jsem ráda, že přišlo tolik lidí a že jsem mohla nabídnout ubytování, stejně jako v roce 1990. Od té doby jsme s rodinou navštívili komunitu Taizé několikrát a velmi nás to v duchovním životě povzbudilo.

Marie Bláhová


Děvčata byla moc fajn a zdá se, že byla u nás spokojená, což potěší.

Jana Biskupová
Od pátku do neděle se účastníci zapojili do společných modliteb se zpěvy z Taizé v chrámu Nejsvětějšího srdce Páně na Vinohradech, s nasloucháním Božímu slovu a modlitbou v tichu. Modlitby se stejně jako v Taizé konaly třikrát denně, počínaje pátečním večerem. Stejně jako v Taizé byly na programu biblické úvody, do kterých se účastníci rozdělili podle věku, následované sdílením ve skupinkách. Odpoledne se konaly semináře s různými duchovními a sociálními tématy. Připravené bylo také společné jídlo. Celého setkání se zúčastnilo přibližně 400 mladých. Na sobotní modlitbu se slavností světla dorazilo celkem asi 800 lidí a další tisíce ji sledovaly prostřednictvím živého přenosu televize Noe.
 

 

Kontakt

Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika, z. s. Kozí 684/8, 602 00 Brno
IČO: 26610311
Č. účtu: 2700062738/2010
+420 721 270 518 prezident@vkhcr.org