SV 2014

04.06.2014 11:59

Studentský Velehrad 2014

 „Poznej. Přijmi. Překonej.“

 

Velehrad se zaplnil vysokoškoláky z celé České republiky, téma Limitů je provázelo po celých 5 dní.

 

Ve dnech 7. až 11. května se na Velehradě uskutečnil již 12. ročník akce s názvem Studentský Velehrad. V průběhu několika dní se zde vystřídalo na 500 studentů vysokých škol a pracujících z celé České republiky a Slovenska. Tématem setkání bylo pro dnešního mladého člověka tolik aktuální téma Limitů. Limity jak osobní, tak ve vztahu s druhými a též limity v duchovním životě. Jako motto setkání pak organizační tým po dlouhém rozhodování zvolil heslo: Poznej. Přijmi. Překonej.

 

Na toto dané téma promluvila na Velehradě celá řada význačných hostů. Jmenovitě Max Kašparů, Marek Orko Vácha, Zbigniew Czendlik, Jan Linhart, Aleš Opatrný, sestra Immaculata Konvalinková, Tomáš Petráček, Leo Steiner, manželé Adéla a Petr Muchovi, Jana Ungerová, Jana Sieberová, Pavel Jajtner, podnikatel Karel Janeček nebo švýcarský evangelický kazatel Andreas Boppart. Záštitou a účastí na akci svou podporu vyjádřili také olomoucký arcibiskup Jan Graubner a primas český Dominik kardinál Duka. Spolu s biskupem ostravsko-opavským Františkem Lobkowiczem, vojenským kaplanem Janem Pacnerem a olomouckým studentským farářem Petrem Havlíčkem patřili mezi celebranty hlavních bohoslužeb v rámci celého Studentského Velehradu.  

 

Pro účastníky byl krom přednášek nachystán bohatý doprovodný program včetně různých sportovních aktivit a her jako byl volejbal nebo frisbee. Řada workshopů věnujících se široké škále témat od dobrovolnictví v Africe až po malování na textil a také společenských akcí typu večera na téma Bible a víno s vinařem Janem Rozkem. Nechyběly ani hudební koncerty na nichž vystoupila například kapela Poletíme?, slovenská skupina eSPé, křesťanský písničkář Filip Mana, cimbálová muzika Pajtáš, nebo Ludmila Macková s varhaním pásmem vážné hudby. Krom toho se účastníci zapojili do diskusních skupinek vedených animátory, v nichž měli za úkol debatovat v úzkém kruhu o tom, co je na přednáškách oslovilo, či jak oni sami vnímají téma Limitů a co pro ně znamená v jejich každodenním životě.

 

Na závěr celého setkání si účastníci zkusili své vlastní limity. Stalo se tak při speciální psychologické aktivitě s názvem Limity v praxi. Pro skupinky zde bylo připraveno 15 různě náročných disciplín,  pohybových i inteligenčních, v nichž si mnozí z účastníků sáhli na pomyslné dno svých osobních limitů. Zároveň vše bylo naplánováno jako závod, takže všichni se museli snažit na maximum a naráželi tak na sebe v jednotlivých aspektech skupinové spolupráce. Jak se vyjádřila jedna z organizátorek této aktivity: "Především doufáme, že si z toho něco odnesou a poznají přitom o něco lépe sami sebe."

 

Starobylé poutní místo Velehrad se tak opět po dvou letech stalo svědkem již tradičního setkání vysokoškolských studentů a dle spokojenosti účastníků lze usuzovat, že letošní ročník byl velmi úspěšný. Také organizační tým složený ze členů Vysokoškolského katolického hnutí Česká republika z.s. si celou akci velmi pochvaloval a již teď se většina z nich těší na příští ročník - Studentský Velehrad 2016.

 

 

BcA. Adam Homolka

Tiskový mluvčí Studentského Velehradu 2014

Kontakt

Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika, z. s. Kozí 684/8, 602 00 Brno
IČO: 26610311
Č. účtu: 2700062738/2010
+420 721 270 518 prezident@vkhcr.org